„Program dla szkół”
AGENCJA RESTRUKTURYZACJI
I MODERNIZACJI ROLNICTWA
„Program dla szkół” skierowany jest do dzieci uczęszczających regularnie do szkół podstawowych, tj. dzieci klas I-V szkół podstawowych i ogólnokształcących szkół muzycznych I stopnia oraz klas I – II ogólnokształcących szkół baletowych.
Celem „Programu dla szkół” jest:
- trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw oraz mleka i przetworów mlecznych w ich codziennej diecie na etapie, na którym kształtują się ich nawyki żywieniowe oraz upowszechnianie zdrowej, zbilansowanej diety i wzrost świadomości społecznej w tym zakresie wśród dzieci i rodziców.
- Program ma również na celu propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym realizowane w szkołach podstawowych.
UDOSTĘPNIANIE OWOCÓW I WARZYW
OKRES UDOSTĘPNIANIA to 12 wybranych tygodni rozpoczynających się
i kończących w danym semestrze danego roku szkolnego, podczas których owoce i warzywa lub mleko i przetwory mleczne udostępniane są dzieciom.
W województwie lubuskim terminy udostępniania to: w I semestrze roku szkolnego 2018/2019 17.09.2018 r. –11.01.2019 r. oraz w II semestrze 28.01.2019 r. – 14.06.2019 r.
PORCJA OWOCOWA-WARZYWNA –składa się z jednego produktu owocowo-warzywnego (tj. jednego owocu albo jednego warzywa albo jednego soku określonego w rozporządzeniu MRiRW), które jednorazowo w dniu szkolnym otrzymuje dziecko biorące udział w „Programie dla szkół”.
PORCJA MLECZNA – składa się z jednego produktu mlecznego (tj. mleka albo przetworu mlecznego określonego w rozporządzeniu MRiRW), które jednorazowo w dniu szkolnym otrzymuje dziecko biorące udział w „Programie dla szkół”.
Uczniom udostępnia się co najmniej:
Produkty owocowo-warzywne |
Minimalna liczba porcji |
|
I semestr |
II semestr |
|
jabłko (szt. o masie netto co najmniej 150 g) |
12 |
12 |
gruszka ( szt. o masie netto co najmniej 150 g) |
5 |
5 |
op. jedn. truskawek (o masie netto co najmniej 100 g) |
– |
2 |
op. jedn. śliwek (o masie netto co najmniej 150 g) |
2 |
– |
op. jedn. marchwi (o masie netto co najmniej 90 g) |
7 |
10 |
op. jedn. rzodkiewek (o masie netto co najmniej 90 g) |
6 |
5 |
op. jedn. papryki słodkiej (o masie netto co najmniej 90 g) |
2 |
– |
op. jedn. pomidorów (o masie netto co najmniej 90 g i średnicy nie więcej niż 40 mm) |
5 |
4 |
op. jedn. kalarepy (o masie netto co najmniej 90 g) |
1 |
2 |
Produkty mleczne |
Minimalna liczba porcji |
|
I semestr |
II semestr |
|
op. jedn. mleka białego (o pojemności co najmniej 0,25 l) |
32 |
32 |
op. jedn. jogurtu naturalnego (o masie netto co najmniej 150 g) |
4 |
4 |
op. jedn. kefiru naturalnego (o masie netto co najmniej 150 g) |
2 |
2 |
op. jedn. Serka twarogowego (o masie netto co najmniej 150 g) |
1 |
1 |
Produkty dostarczane beneficjentom w ramach „Programu dla szkół” (zgodnie z art. 23 ust. 6 RPEiR UE 2016/791 z dnia 11 maja 2016r.) nie mogą zawierać:
- dodatku cukru,
- dodatku soli,
- dodatku tłuszczu,
- dodatku substancji słodzących,
- dodatku sztucznych wzmacniaczy smaku o oznaczeniach od E 620 do E 650 określonych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008.
Zgodnie z art. 10 Rozporządzenia Delegowanego Komisji (UE) 2017/40 z dnia 3 listopada 2016 r. maksymalne poziomy składników dodatkowych muszą spełniać poniższe warunki:
- mleko i jego przetwory bez dodatków smakowych nie mogą zawierać dodatku cukru,
- ser może zawierać maksymalnie 10% składników niemlekowych.
Koordynatorem programu w naszej szkole jest Pani Ewa Jankowiak kierownik świetlicy.
Szczegółowe informacje i warunki programu na stronie Agencji Rynku Rolnego http://www.arimr.gov.pl/rynki-rolne/program-dla-szkol/program-dla-szkol-w-roku-szkolnym-20182019.html
Brak komentarzy